Από το 2013 οι κάτοικοι δύο απομονωμένων χωριών του βόρειου Καζακστάν, έχουν προσβληθεί από μία μυστηριώδη ασθένεια που προκαλεί υπνηλία. Φαίνεται ότι οι επιστήμονες έχουν κάποια εξήγηση.

Ο πόνος, παρά το ότι μας προστατεύει και μας προειδοποιεί από μεγαλύτερο κίνδυνο, πολλές φορές γίνεται ενοχλητικός μέχρι και ανυπόφορος. Και εδώ μπαίνουν τα παυσίπονα που μπορεί να φαίνεται ότι δρουν μαγικά αλλά αυτό που κάνουν είναι να σταματούν το αίσθημα του πόνου από όπου κι αν προέρχεται.

Η ταξιδιωτική ναυτία ή κινήτωση (Motion sickness) αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα αδιαθεσίας που προκαλείται από ορισμένα είδη κίνησης. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, χλωμό δέρμα (ωχρότητα) και εφίδρωση, ακολουθούμενη από ναυτία και έμετο. Τα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ταχεία αναπνοή (υπεραερισμό), κεφαλαλγία, ανησυχία και υπνηλία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλά είδη κίνησης, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο. Το τρενάκι του λούνα παρκ, το σκι και τα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας μπορούν επίσης να την προκαλέσουν.

Είναι γεγονός ότι, καθώς μεγαλώνουμε οι νύχτες δυσκολεύουν. Αρχίζουν οι αϋπνίες, οι συχνές βόλτες στο μπάνιο και πολλές άλλες ενοχλήσεις, οι οποίες διακόπτουν τον βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο μας. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κοιμούνται λιγότερο, επειδή χρειάζονται λιγότερο ύπνο ή επειδή απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν περισσότερο;